klik untuk sponsor saye

Friday, November 11, 2033

Sweet-ness OverLoaded



ini adelah entry melekat...a.k.a sticky  post...

kalau ade yg rse nk tanya kenapa, sebab lately rase mcm dah asyik terpukau dek sweetness My Present terlupa sweetness yg sebenar...yg bg sweetness tu dan yg telah bersweet2 selama2 ni...biase la manusia pelupa... ;) jd supaya lepas ni xlupa lg, post ni perlu berada di paling atas so that tiap2 kali bukak blog kne play video ni dlu...

thanks a lot kepada adik manis yg share video ni kat fb dia...abang yg buat video ini...dan Dia yg mencipta medium utk video ini sampai...i love u muah3...


p/s: jgn lupa insyaAllah x dilupakan...;) ayat2 yg de bagi kt dlm video tu sgt bermakna oh...seriusly, ce pegang dlm2...insyaAllah senang...;)

ok babai..

eh lupa nak bg salam...Assalamualaikum... :D



"

Wednesday, August 12, 2015

baby kejang - sawan - demam panas

Salam!

Nak cerita pasal demam panas pulak.

Sejak pindah rumah baru (5bulan lalu) ni da 4,5kali demam. 3 dari tu sampai kejang2 mata naik atas..yang lain Alhamdulillah takat terkejut2 mcm tu je..suhu tiap2 kali pon over 39...klu mkn ubat pon 38 je turun...


First time bebi musa demam panas, masa bwk pergi snowboarding..rasenye bebi Musa ni xleh g tmpt ramai sgt org kot..senang overheating dan byk virus..huhu

Masa tu laju sgt suhu naik..mula2 ok hepi2 Tiba nk balik lemah smcm je...da dlm train start panas, n mmg xbermaya betul..nasib la In laws ade, depa taw la nk buat ape..klu ikot sendiri rasenye mase dia dah naik mata tu, sy ingt bebi Musa dah pergi selamanya dah..klu btul sorg mse tu mungkin sy hny mampu meratapi pemergiannye kt tepi, padehal de hidup lagi..huk3..
Penting ni, baby kalau dia demam panas, kne kejang, fit, dia BELUM PERGI lagi...sebab baca2 mmg ramai sgt yg xtahu..ye lah xpnh jd..sy pon xtaw

Kejang ni punca dia adelah diakibatkan oleh perubahan suhu yang mendadak sehingga terlampau tinggi..badan baby xboleh kawal lg perubahan suhu tu lalu mengakibatkn kejang..

Kalau nk taw if baby anda ade mslh kejang2 demam ni ke x, dari pemerhatian sy, mse demam sikit pon bebi selalu terkejut2..tiba2 je..bukan sebab bunyi kuat ke ape..mungkin sbb perubahan suhu yg sikit2 pon masih xboleh diterima baik oleh badan..n of course bila demam, suhu 40 tu mcm mmg akan sampai..husben ckp 5% je bayi yg ade demam panas smpi kejang ni..tapi, kalau ade saudara terdekat yang ada simptom ni, most probably baby anda ada juga...(mcm mana ntah 5% je)

Jadi cara2 nk mengawalnya ialah dengan memastikan suhu badan sentiasa rendah..kalau panas je, terus basahkn, kalau da rendah pon kalau baby meragam lagi basahkn jugak..kalau masa menyusu dlm mulut dia rasa panas tu, komfem la xbaik lg tu...terus2 lap seluruh badan..bg mandi lama2 banyak kali..bebi musa skrg klu demam mmg dia nk dok bilik air je...kne bkk air suam..yelah kita pon xnk mndi air sejuk masa demam..huhu..

oh n kalau pakai cool fever, stkt kt dahi xberkesan..kalau nk guna, bubuh bawah peha, bawah ketiak kalau boleh seluruh badan, sbb mmg satu badan panas..jgn harapkn cool fever je ye..

Lepas tu, kalau bg ubat demam, makesure pantau juga..sbb doc pnh ckp seelok nye xbg ubt demam sbb suhu akan turun lps tu nnt kite relax, pastu tiba2 xsedar temp tinggi balik...tp kalau xbg jenuh juga..huhu..cuma jgn leka..
Ni contoh leka la ni 😓

Kalau dah terkejang, atau tersawan, ape nk buat?
Releks..walaupon sbnrnye agk mustahil..lepas 2x pon masih panic bila jd, tp kita kne bertenang dan tgk jam, supaya kita taw berapa lama dia kejang. Letak kat bawah slow2, kita xnk ape2 patah or putus, n bg muka pndg tepi, supaya xtercekik air liur dll..call doc..

Oh ye, masa demam jgn pkikn de tebal2 supaya haba boleh keluar, tp pastikan baby xsejuk menggigil sebab rasa sejuk akn merangsang badan utk tingkatkn suhu..

Macam mana nak tahu kalau demam kejang tu dah habis?
Kita xtahu..tapi doktor kata bila dah besar dia akan hilang sendiri..umur yg selalu jd adelah plusminus 12 bulan..bila dah dekat 2tahun peratusan bebi yg masih kena turun dgn mendadak..so most probably slps 2 tahun insyaAllah xkena dah...

Sape yg geng ade ank cmni..sep sikit! Slmt bertenang..huhu

Wednesday, July 29, 2015

Cuci poop pada lampin

Rasenye dah ade tulis pasal ni skli kat post Cloth Diaper tapi nk post lagi versi bergambar sbb kebetulan Bebi Musa berak dalam lampin kain harini..

Jangan risau, xde gambar yg Nnnasteyyy

As some may know, saya pakaikam Bebi Musa lampin kain kadang2 je..bila rajin or bila lupa beli pampers or bila low budget or bila perlu angin2kan bontot bebi stelah pki pampers berejam2..

So harini de poopie dlm lampin sejam slps dipakaikn...n kuantitinye...ehem2..bnyk gilerrr, plus, lembik..bluerk...Nk tgkp gmbar pon xsanggup..nasib pki liner bolek buang terus..

Tapi pada lampin of course akn ade saki baki sikit2..

Jadi cara mencuci kot kot ade ibu2 xdpt byg,

Terbaik sekali adelah cuci terus alang2 nk cuci bontot bebi kn...
Kalau bebi jnis xsuke main air, bg depa basuh kain
1. Tembak air ke bahagian yg ade poops..bila tinggal kaler saje, pegang kain dgn dua tgn, n tonyoh n gosok kain yg ade di kedua2 belah tangan.
Selepas basuh dgn air
2. Bila ade lg kotoran degil, buh sikit sabun basuh pada bahagian degil n gosok lg.
Selepas cuci dgn sabun dan bilas
3. Kalau masih ade jgn risau, perah je n ltk kt ampaian..insyaAllah matahari akn hilangkn laer tu...utk efek terbaik,make sure bahagian kotor tu kne direct sunlight!


And pooof mcm baru...cewah...



Tuesday, June 23, 2015

Ramadhan Tanpa Syaitan

Salam Ramadhan

Adik2 kakak2 puasa cukup x?...
Saya Alhamdulillah nampaknye berjalan dengan lancar, cume kerja rumah tergendala sikit lah...huhu

Harini nak post yang bkn pasal anak..huhu

Kebelakangan ni rasa macam kurang nampak post ilmiah pasal Ramadhan ni dkt facebook or anywhere...
Mungkin dah masuk zaman kawan2 semua busy dengan anak dan kerja masing2..

Antara benda yang paling femes bulan ni sepatutnye adelah status "bulan ni syaitan xde!"
Tapi xde pulak status tu...jd xingt langsung pasal tu..
Pasal sebenarnye bulan ni, kalau ape2 yg berlaku tu adelah dari diri sendiri, bukan dari syaitan...
Kalau solat lambat, kalau marah anak, kalau kurang ajar dgn suami, kalau malas layan mesej emak, itu semua diri sendiri bukan hasutan syaitan...
Sedar x? Scary betul kan?...

Adekah anda dah menjadi manusia yang xbagus tanpa disedari?..

Xpe, sekarang masa untuk repair diri...
Ramadhan 2 tahun lepas, sy menggunakan kelebihan 'syaitan xde' ni utk rajin2 solat awal waktu,mbaca Alquran hari2 dsb, and efek dia, Alhamdulillah, lepas Raya pon masih terbiasa dengan rutin masa bulan puasa...tp biasa la syaitan ade kn...lame2 slow sikit...bz nk urus kahwin pulak tu..mungkin Kanda frust, dulu mcm baik....hahaha

In case ade yang bertanya knp 2thn lepas, sebabnye Adelah tahun lepas berpantang sepanjang ramadhan..tambahan pula bz lab, kurang sikit aktivit yang boleh dilakukan..agak sedih la mengenangkan nye...

Jadi tahun ni harap2 nye dapat ganti balik lah tahun lepas yang xbuat ape tu...
Jom sama2 latih diri dengan sifat2 positif..
Sekarang lah nak buang unsur2 jahat dalam diri kita..sementara boleh ni..

Wednesday, June 10, 2015

Preparing our little one for Ramadhan

Salam girlsss

Nampaknye 6 bln sekali baru update blog...dah macam spring cleaning..huk3

BTW, dah habis ganti puasa? Siapa yg kena ganti 30hari atau lebih? meh sep sikit....haha
Harini hari last...finally...
Siapa kat sini dah la kena ganti puasa 30hari pastu baby jenis bergantung jep? Sep 2kali..haha
Pastu pastu, sapa kat sini bila puasa tu pkol 5 petang tu dah ketaq2 dah rasa, walaupon dah makan sahur dgn lazatnye? Sep 3kali lah kitaaa......

Untuk semua yg kat atas, kita bertuah sbb ade chance prektis puasa b4 Ramadhan, dah lah tu, tgh ade setan pulak tu...mesti pahala sepah2 untuk kita...huhuhu..

Untuk yang still nerves nk puasa xlama lagi ni, meh kite share tips2 k..boleh share link korang kt bawah...

Mine will be, melatih baby utk Ramadhan...BUKAN prektis dia puasa..
1. Cuba terangkan kat dia kita puasa n xlarat bla3.
2. Bagi de makan secukupnye..kalau yang dah boleh makan 3x sehari tu bg 3x walaupon dia jnis nak taknak je makan...pilih la mknn yg dia suka...untuk time kita puasa je...time lain boleh la nk try2  yg lain....maybe ade ssetengah ibu berpendapat xelok bg makan minum dll, tp kalau baby tu dah 6bln ke atas, n boleh memudaratkan kita, kenapa nk menzalimi diri sendiri...
3. Bagi susu mengunakan botol, cawan, straw dll...Baby saya dia paling xnk botol, klu bg pki cawan, laju je...
4. Bila bagi makan tu, pastikan lengkap ade protein karbohidrat sayur dll...kalau ikot doc sini, depa kata bila baby 6 bulan, susu ibu dah xcukup utk mmenuhi kehendak bayi, tu sebab kita kena mula bg makan...bukan bagi makan untuk anak jd bam2 je ye..
5. Cari benda yang dia suka..kadang2 baby de jd suka menempek sebab dia bosan...bg aktiviti...lupa la dia nk menempek...mcm kita jgk, da seronok tulis blog samapai xingt makan kan....kih3

Sunday, January 4, 2015

Happy New Year!

Its kinda late (hari ni 4 January dah) I know..

nampaknya ini lah lifestyle ibu2...tarikh pon dah xberapa nak ingat..
bila cuti bila sekolah pon kene cek banyak kali..
tarikh anniversary yg ingt tiap2 bulan tu pon bila ade baby dah x ingt,..yg setahun haritu pon terlepas..(apetah lagi tulis blog) haha

harini lah baru sedar, sbb semalam terlupa Bebi Musa dah masuk 7 bulan..tengok2 dah 4haribulan..hahah...rase macam "eh dah habis dah cuti...bila masuk 2015? apesal xde orang tanya2 azam kau ape?" how childish main azam2..haha....dah jd ibu ni harapan nye 'semoga aku xlupa'..

hebat betul ibu2 kita semua, anak 14 belas pon boleh ingat nama, birthday, no surat beranak semua siap..ni baru anak satu rasa dah sesak nafas..
itu pon Kanda dok rumah ni..kalau dah bz kerja nanti..rase macam nak kena fikir 1000x kalau nak kerja lepas dah habis belajar ni..

memang rasa nak tabik spring dekat ibu2 yang berkerja, berbisnes semua ni..ke lagi senang sebenarnye?..haha..setakat pengalaman bersekolah sambil jaga anak ni, sebenarnye macam xde beza sangat pon..haha..Alhamdulillah dipermudahkn kot nampak nye..Bebi pon xde banyak songeh sangat...

Cuma maybe yang buat rase macam lupa itu ini tu sebab masa terisi je sentiasa..
kalau zaman bujang dulu banyak masa, boleh bersuka ria, jd xkan la masa nk berfikir xde..haha..

tu la masa Usrah haritu ade cakap something yang hipotesis dia macam ni 'semakin kita xde masa, semakin bergunalah masa kita digunakan' dalam kata lain : kalau kita rasa asyik xde masa tu, maknanye kita gunakan masa kita dengan betul..bukan buang masa je..;) 

so itu penutup ucapan new year harini..be positif..(selepas entry yg macam negatif sikit, kihkihkih)...

meh belanja gambar sikit;

sori, Bebi Musa ikot saya la tu, "bad at showing our true feeling" dia suka tu main snow..tehehe..


eh, to mommies, mommy to be, bride to be, somebody to be; gambatte on what ever you do! chaiyok2!

Wednesday, October 29, 2014

[updated] Aprica Karoon Limited edition to let go

sebijik seperti diatas
condition: 100% baru...memang x guna pon lagi, baru sampai dari kedai... (beli sebab comel...affordable...tp pastu, pink xsesuai pulak dgn bebi Musa, ngn ibu die je terlebih sesuai...dah la Kanda yg kmungkinan besar tolak)

guarantee: ade, tapi Jepun punya..jadi kalau nk datang jepun boleh la, kalau x, anggap je lah xde..huhu..

keistimewaan: ringan (3.6kg), boleh guna dari lahir sampai 3tahun, tayar 3D suspension(kt video yg psl tayar tu bole turun dgn smooth ) + pattern limited edition..

harga: pada pendapat korang patut letak berapa?..belum decide lg..nk opinion..(mohon yang logik ye)


eh, sori xde yg english lah video iklan..huk3...


[update] sila tekan sini untuk gambar dan harga